Wat zijn Inca bessen?

liebete-inca-bessenInca bessen groeien aan de goudbes, dit is een plant die behoort tot de nachtschade familie en groeit in de Amazone. Deze kleine, goudkleurige besjes zijn ongeveer 1,5 centimeter in diameter en hebben en zoetzure smaak.

Gezondheid!

Inca bessen zitten bomvol vitaminen, zoals vitamine A, B1, B2, B6, B12, C en vitamine P. Ook mineralen zoals fosfor zijn volop aanwezig in dit kleine besje! Inca bessen worden al duizenden jaren door inheemse stammen gebruikt als een waardevolle voedingsbron (Inca bessen zijn rijk aan plantaardige eiwitten en melatonine) en werden ook veelvuldig in de traditionele geneeskunde gebruikt. Inca bessen helpen de spiergroei en het spierherstel, optimaliseren de opname van voedingsstoffen, versterken het immuunsysteem, reguleren de bloedsuikerspiegel en zorgen er gewoon voor dat de algemene gezondheid beter wordt. Ook een fijne bijkomstigheid voor sommigen; Inca bessen hebben een mild laxerend effect.

Stress

Volgens mij heeft iedereen wel eens last van stress. Soms wat meer, soms wat minder. Eigenlijk zijn de periodes waarin we GEEN stress hebben zeldzamer dan andersom. Eigenlijk heel erg triest! Stress ervaren kan al van de meest simpele alledaagse dingen zoals werk, relaties en geld. Hoe belangrijk zijn deze “dingen” eigenlijk? Nou, blijkbaar zo belangrijk dat we er wakker van liggen, concentratie problemen krijgen, hartkloppingen en een gebrek aan eetlust of juist overmatig gaan eten. En deze “dingen” kunnen we nou eenmaal niet uit ons leven bannen dus is het belangrijk om voor jezelf een fijne manier te vinden om hier mee om te gaan. Zoals het leren hoe je echt kan ontspannen, sporten, een goede planning maken en gezond eten. Voor wat betreft het gezonde eten; Inca bessen zijn een natuurlijk anti-stress middel!

Inca bessen hebben bewezen heel effectief te zijn in het verlichten van stress. Net als goji bessen zijn Inca bessen adaptogenen, dit betekent dat ze helpen om ons geestelijk en lichamelijk in balans te houden. Daarnaast zijn er twee belangrijke voedingsstoffen in Inca bessen die helpen periodes van angst, stress en spanning goed te doorstaan:

B-vitaminen

Inca bessen zijn een rijke van bron B-vitaminen, ik had ze al eerder genoemd; vitamine B1, B2, B6 en B12. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat B-vitamines stress verminderen, het geheugen verbeteren, vermoeidheid bestrijden, helpen bij menstruatieklachten en zorgen er bovenal voor dat het energie niveau omhoog gaat.

Melatonine

Als je al stress hebt en dan ook nog eens niet kan slapen (dat is mij niet geheel onbekend pfff) dan wordt alles natuurlijk alleen maar erger. Ik bedoel; als je heerlijk hebt geslapen dan is alles fijner en makkelijker. Inca bessen zijn een goede hulp op dit gebied omdat Inca bessen een kleine hoeveelheid melatonine bevat, een belangrijk hormoon dat helpt om ons bioritme te  reguleren en zo een goede nachtrust bevorderd. Whoehoe!!!

Hoe eet je ze?

Inca bessen kunnen “zo” uit ’t handje gegeten worden of door een smoothie gemixt. Ook heerlijk door een notenmix. Ohhh en wat dacht je van Inca bessen door de rauwe brownies. Of ehmm… topping voor een nagerecht? Door een rauwe reep?! Mogelijkheden genoeg om van dit lekkere en gezonde besje te genieten.

Liefs en groetjes,

Judith

Laat wat van je horen


negen × = 63